7 Mayıs 2011 Cumartesi

BULGARİSTANDAKİ ESKİ TÜRK ESERLERİ Bakanoloji araştırmalarından/

Bulgaristan Osmanlı Türk hükümdarlığında cok sayda cami,çeşme,ve köprü mederese, kışla, okul,gibi  birçok   tarihi eski ürk  esrlerinle birlikte   Yaşadıkları  köy ve şehirlerde  kendi yaamları için  imar ederek kurdukarı  tarihi klasik  ahşap evler, köşkler,  saraylar,  yalıar,  kuruluk sayvantlar, hanbarlar,    depolar,  Dükkanlar, çarşılar, mağzalar, tiçarethaneler,  mesleki işyerleri v.s  saymakla bitmeyen  birçok  Türk  kültürüne ait birçok miras bulgaristanda  işaa etmesi ve bırakmasıda bunlarn içindedir.Yıl1398/1878 yani   beşyüzsene süren Osmanlı yönetiminden bu ğüne kadarkalan birçok   eser  vardır.  Bulunan bu eserlerin bir kısmı Bulgaristande    Bulgar totaliter rejminde el konularak hala  Müze olarak, bar, olara,    kulanılmaka birlikte  tam 300 adet  yakın  Osmanlı vakıf eserine   el konulduğunu yaptığımız Balkanoloji araştımalarından görmekteyiz.  eL KONULAN    okul, cami, mederese,  akıf, tarlaları, bagı, bahçeleriyle birlikte  16750 dönüm  Toprağımızada el konularak   ele geçirilmiştir. Sofya  yakınarındaki  Samokf  Bayraklı cami   müzeye dönüştürülerek ibadete açık değildir. Bunun yanında bulunan alemata  Ceşmesi ise yüz yıllara rağmen hala ayakta olup Bulgaristandaki   ünlü eserlerimizden ikisini   teşkil etmektedir. Buradaki Cami  halen müze olarak kulanılmaktadır.  Çeşmeninse suyu kesilmiş çemeleri akmayor. Ançak caminin çiçek motifli dış cephesi ve örme desenli minaresi, Çeşmenin kesme renkli sertaşlı yapısı, Balanlardaki Osmanlı Türk sanat ruhunu u ğüne kadar getirmektedir. Caminin yanında, Mermer sandukulara baş ve ayak taşlarıyla tipik ve zenğin iki Türk Mezarından birinde  1811 yılında  efat eden  Dobrucalı Süleyman Efendi oğlu müdderris İbrahim Efendi diğerinde ise Elviye-i  selase  Müşiri  Hüsev Paşanın  annesi  Şerife Saide Hanım  yatıyor. Şerife Saide Hanım 1833 yılına  vefat  etmiş.
                         DİĞER BULGARİSTAN  ŞEHİRLERDE İSE
Kuzey doğu  Bulgaristanın   Rusçuk- Şumnu-  Hazergrad-Silistra- Varna- Eskicua- Tırnava Siviştov
Plevne-   Niğbolu    ,Güller vadisinde   Kızanlık- Karlıova-  Kalofer,  Slimnye-ve güney ve batısındaki şehirlerden,  Vidin,   Lom, LOVÇA,- Selvi-  Etropole- RAHOVA-  Sofya- Vraca-Beloğradcık- PLOVDİF - Nevrokop-Petriç- Yukarcuma  -İhtiman-  Paşmaklı- Pazarjık-  Peştere gibi birço  Türk  ve Müslüman halkın   barındğı kent  ve şehirlerde yüzlerçe   Türk ve İslam eseri bulunarak bu eserlerlen  dolup taşmaktadır.Bu ğün bile  Delioran bölgesindeki kültür Türk merkezi bilinen Şumnu  şehrinde burasının  hala eski güzelliklerinş koruyan ve  çarşı olarak kulanılan bedesten,  Nüvvap okulu,  Çarşısı,  ŞerifHalilpaşa camisi, Klak camisi,  Tatar camisi,  Saat kulesi,  köşleri,  tarihi evleri,  Zındanı,  Kalesi ve Askeri kışaları ve tabyaları, ordugahı, askeri hastanesi,  tiyatrusu,  müftülüğü,  garıv.s. haa dimdik ayaka durarak  özeliklerini korumaktadırlar.  Yüce büyük Komutanımız ve Türk paşamız  ve Bulgaristan
Türklerinden başa  Balkan ülkelerindeki Türklerinde dilinden düşmeyen  Plevne ve gazi osman paşa nın ordugahı ve kalesi Plevnede, 6 tekke,6 han, 1 bedesten, darulhadis,  bir kışla,  bir teleğrafhane,köprü, okul, 18 adet cami bulunmakla Sofyada ise cami eski Türk örneklerinden birkaç örnektir. 1865 yılından1953 yılına kadar Balkanoloji Araştırmalarına göre Bulgaristanda 150 Türk gazetesi ve Derğisi yayınlandı. Bunların 132 Türkçe gazete olark 18 adedide Derği olarak yayınlandı.Bu  Derği ve gazetelerden 10 adedi   Bulgarça yayınlanarak 140 adedi tamamen Türkçe yaynlanmıştır.
Bulgaristanda çıkan    ilk  gazete Ahmed  Şefik  Mitha PAŞANIN  Rusçukda kurduğ  16.3.1865 Tarihli TUNA-  gazetesidir.  Bu gazete 12 yıl  3 ay27 gün çıkarıldıktan sonra  13.6.1877 tarihinde kapanmıştır.  Yani Rus-Türk savaşı yıllarında ki bozgunluk  yıllarında. Bulgar isyancılarının  ayaklanmalarında iken.
En uzun ömürlü gazete  Bulgaristanda Eskicuma milletvekili Sayın Ahmed Zihni efendi-nin yayınladığı  Çiftci Bilğisi- gazetesi olmuştur. 1919 yıında balayarak 1934 yılına kadar çıkarılmıştır. yani 15 yıl müddetçe. Gazete muntazam çıkarılmıiştır.  ATATÜRKÜN BULGARİSANDA TANIDIKLARINA GELİNCE-bAKANOLOJİ  ARAŞRTIRMA  MERKEZİMİZİN  ÖZEL  ÇALIŞMALARINA GÖRE  VE  bULGARİSTANIN sOFYA  kÜTÜPHANESİNDEKİ BİLĞİLERLEN BİRLİKTE    Baş MÜFTÜLÜĞÜMÜZDEKİ ÇALIAN   ÖĞRETİM ÜYESİ  SAYIN  iSMAİL CAVUŞ VE Baş Müftü yardımcısı   sayın  Vedat Buyerin    kişilikleri  sırasında   yaptığımız  soruşturma ve inçelemede şunu  öğrenmiş oldum.  Büyük Önder AtaTürk Sofyada  ataşemiliterlik yaptığı sırada ğörevi içabı birçok kişilerlen anışmıştır. Bunlar Balkan Savaşında ölen bir italiyan asıllı subayın eşi  Madam  Korin, Bulgar Millet Meclisinin Türk Milletvekilleri  Şakir Zümre-Kemal Hakkı beyler, Bular Lisesi Türkoloğu İvan Manalov,General sTİLİYAN kovacev ile eşi  Anna, gazeteci Georği Nikolof, Selanikten tanıdığı Raco Ackov, Dimitrina Kovaceva/ miti/dir.Balkanoloji  dil, kültür, tari,  basın, eğitim,  mimari,   sanat   araştırmaarı olarak   yapmakta olduğumuz araştırmalar  Balkan ülkesi Bulgaristandaa   ceşitli iktidarar ve rejimler sırasında birçok vakaların  hep Tür ve Müslüman insanımızın üzerinde oynan oyunlar olduğuda  görülmektedir. Mesela   Osmanlı yönetimi çekilinçe  gözü dönmüş Bugar idarecileri yine  tÜRK VE mÜSLÜMANLARIN ÜZERİNDE     Bulgarlar askerlerinle, çetelerinle   Delioran ve Rodoplarda  ve tüm  Bulgaristanda yaşayan  Türk ve Müslüman halkın üzerinde oyunlar oynamıştır. Azılı TodoJivkof  döneminde   1970/74 YILARI ARASINDA  pOMAK tÜRKLERİNİ HANCERLEDİLER   BİNLERCE ŞEHİLER VERİLEREK BİNİLERCESİ  TUTUK EVLERİNE VE SÜRĞÜN GÖNDERİLDİ BAŞKI VE  ZULÜMLERE  MARUZ KALDILAR.  yanlız  adlarını  Bulgar
adı oymayıp bizler Fatighin torunlarıyız. Türküz ve Müslümanız diyerek direndiklerinden  yaşadıkları köy ve şehirlerini kuşatara  silah zorunla   hancer oruyla Türk ve Müslüman adlarının yerine Hristiyan adları almalarını red etiklerinden, Dinlerinin değiştirilmesinin  zorlanmasından bütün zorbalıklara ve vahşetere  katlandıar yüzbinlerçe şehit vermişlerdir. İşte   bALKANLARDA   BULUNAN  Bulgaristanın  durumu  Avrupa Birliğine girdiği halde yinede İnsanlık haklarını çiğnetyerek  OKULARDA GEREĞİNÇE  dil ve Din DERSLERİ OKUTULMAMAKADIR.  Türkçe öğretim ise sıfırlanmıştır.  BU gün 3.650756 kişi bulgaristanda bizler Türk ve Müslümanız dedikleri için kulakları yinede duymadan gelmektedir. Eger memnuniye doğarsa- ürk ve müslümandan  hiç zarar gelmez.bunu 
okuycularıma  ve Milletime bir küçük şiirle  tanıtmak isteyorum.
Memnuniyet
Benden zarar gelmez.
Kovandaki arıya.
Yuvasındaki kuşa.
Ben kendi halimde yaşarım.
Şapkamın altında.
Sebebsiz gülüşüm caddelerde,
Memnuniyetimden.
Ve  cılğınlık delicesine,
İçimden geliyor.
Dilsiz değiliz susamayız.
Öyle ölüler gibi.
Bu güzel Dünyanın Ortasında.
Bulgaristan  ülkesinde,
Bizler eğer memnuniyeteysek,
Bulgaristanda  memnun olaçaktır. 
 Hak ve Adalet  Barış için
Özğürlük hakımız hakça verilsin
Memnun etki  Memnun olunsun.


BALKANOLOJİ  KÜLTÜÜR TARİH ARAŞTIRMA  MERKEZİ BAŞKANLIĞI  iSTANBUL- GAZİOSMANPAŞA.  niyazi akkilic@hotail.com.tr.     bttp./balkanolojicom.tr.  gsm/0535-7910694.
ARZU EDEN YORUM YAPABİLİR İSTEK VE DÜŞÜNÇELERİNİ  AÇIKLIK GETİREBİLİR. SAYĞI VE  SELAMLARIMIZLA NİYAZİ AKKILIÇ-Balkanoloji  başkanlığı. istanbul.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder