24 Mayıs 2011 Salı

BALKANOLOJİ BAŞKANI NİYAZİ AKKILIÇ , MI DEDİK

Balanoloji/Balkanlarda Türk  Kültür Tarihini Araştırma ve Tanıtma   Merkezi kurucu üyesi ve  Genel başkanı olan Niyazi Akkılıç-tır.Tabi  insan  oln birey her zaman olumlu ve olumsuz  yönleriyle bir bütündür.  Niyazinin  olumlu yönleri  Türk  Milliyetciliği ve tarih mimari kültürüne fazla önem taıdığından bu nedenle birkaç söz söylemek gerektiğini  duydum.  Niyazi  Balkanolojiye göbekbagıyla bağlıdır. DİYE SÖYLESEKTE  MUBALAĞA  ETMİŞ OLMAYIZ. Niyaziye öyle geliyorki, ona bu Merkez  dışında hayat yo gibidir.  Umumun yani  Balkan  Türklerinin  ve Türk Millettinin yararına çalışmak  ve özel  maddi varlığınla ve aldığı  Emekli  Maşınıda bu   milli duyğuların varlığı için ve  Balkan ve Rumeli  çoğrafiyasında bulunan  tarihi   Kültür  Mimarisi Araştırmalarına  harcaması ve çalışması  onu hatta   şereflendiriyor.. Onurlandırıyor.  Niyaziyi doğrusu.  Onun rahat  bir koltuk ve paralı bir iş kapması ihtirası hemen hemen hiç yok. Yararsızlığın çok kötü birşey olduğunu görmüş olmalıki, veya düşünmüş  olmalı ki, görevi dışında bile boş oturmak, güçlüklere hiçte yenilmek istemeyor.Verebileçeğinizin  en çoğunu  veriyor.Desek çok doğru olur.  Balkanoloji  merkez kitaplığına/ kütüphanesine/ 160  ÇİLİTLİKbir Dkümantasyon arşif hazırladığı gibi  bununla birlikte  825 üzerinde kiap ve  belğe, resim, vesika  olmak üzere kendi  özel arşivinde buundurmaktadır. Genelikle  Bulgaristandan başlanmış olmakla birikte  bütün olara    Balkan  Ülkelerinin  Coğrafiyasının   araştırmak ve  Oralardaki Türk ve MüSLÜMAN   Mimari  KÜLTÜR ESERLERİNİ    tek tek araştırarak
arşiv ve envanterini hazırlama  cabasında bulunmakla birlikte  bu  iki amacının dışında  Rumeideki  Türk  KÜLTÜRÜNÜ, GELENEK, GÖRENEK, ÖRF VE ADETLERİNLE, TÖRELERİNLE  ADAN ZEYE  ARAŞTIRMAK VE YAŞATMAK SEVDASINDA BULUNMAKTADIR. Bu nedenle   Balkan  ülkelerini  tek tek gezerek tarihi  mimari izlerimizi  resimleyererek buda yetmeyerek, Osmanlıdan bu güne  kadar  İstanbul  ve  TÜRKİYE  ŞEHİRLERİNDE  bAKANLARLA İLĞİLİ  mİARİ tÜRK İZLERİNİ TAKİBEN YAPTIĞI ARAŞTIRMALAR SAYESİNDE, Bulgar basınını  ve  kütüphanelerinide tarayarak toplayıp derlediği ve çok sabır ve gayret isteyen bu çalışmaar yanında  sadeçe bunlarmı- Değil elbet..Balkanoloji Merkezi çevresindeiler Niyazi Akkılıç kadar bir miktar daha az  fedekar olsaydık, Eksiklerimiz daha az olurdu. Merkez ve kültür tarih sanat Miarisi ile  AraştırmalarımızBalkan Türklüğü acısından bir başka düeyde olurdu.
  -Böyle güzel bir  Milli  yapılı Merkezin varlığı ve kurulması ve yaşamasında her bir üyenin kuşkusuz çok çalışması gerekmektedir.Memleketlim ve Ayni Deliorman bölğesinin bağrından yetişen böyle güzideMilliyetci kardeşimiz olan Niyazi Akkılıç  için  kendisini birkaç sözle ödüllendirmek  istememin nedeni , Kendisine daha Deliormandan göç etmezden önçe Starazağora İl  Muhabirliğinde bulunduğu zaman içersinden hatırlayarak kendisine hak etmiş olan saygıyı bir borc bildiğimden, düşündüğümü, herkesle ve Balkan Türkünle ve yöremiz Deliorman Türklerinle  ve  Gül vadisi Türklerinle Niyazinin bu   fedaarça  çalışmasını  sevinçle gururla paylaşmak benim  şahsen iseğimden dolayıdır. Ne mutlu böyle bir Bulgaristan Türkünün kendini Türk  KÜLTÜR  mİMARİSİNİN VARLIĞINA ADAYAN SOYLU DELİORMAN Türklerine  derken kendisine  daha büyük  başarılar temenisinde  bulunarak kendisine daha büyük sağlıklı başarılar  dileriz.  Yazan/Ahmet Şerif Şerefli, Deliorman Türklerinden olup Sofya Cezaevinde Totaliter Jivkof  mahkümlarından olup ayni 1975/76 yılarında birlikte yatan sadık dostuma ve  Balkanol9ji  Merkezinin o zamanki  Balkanlardan Esinti Derğisinin yazarı olup yazdığım   AKKILIÇ  ARKADAŞIMA  LÜTÜF ETTİĞİM KISA BİR  YAZIMDIR.  iSTANBUL.
Balkanoloji  üyesi  Ahmet  ŞERİF şerefli yıl-1991-Esinti dergisi. Yazar  vefat etmiş olduğundan kendisine  ALLAHTAN RAHMET DİLERİ RUHU ŞAD OLSUN DERİZ.      Balkanoloji  Merkezi ve Bakan Türkleri   daima hatıra ve eserlerinle  sizi anmaktadır.  Mekanın cennet olsun  Ahmed.rahat uyu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder