26 Nisan 2011 Salı

BULGARİSTAN TÜRKLERİİ TARHİ ARAŞTIRMALAR

 Atalarımızın bir szü vardır. Şöyle derler- Sabır acıdır- Mevası tatlıdır.Zahetsiz raet olmaz. Akıl  bidedir efendi. Ne mutlu Türküm diyene. diyerek szüme ve Bulgaristanla ilğili çalımalarımdaki bazı   anlamlı  konularada değinmek için  yazıma  başlayorum.Balkanoloji araştırmalarında gördümki  OSMANLI HÜKÜMDARLIĞINDA  YANİ 1875 YILINDA  YANLIZ  TUNA VİLAYETİNDE
Bulgaristanda İlk  ve OrtaOkul/Rüjdiye mektepleri sayısı 2890 adetmiş.  1945/59 Yılarında otaliter
Jivkof döneminde 1262 adet  Türk okulu   varken    BU OKULARDA  BİNLERCE tÜRK COCUĞU TAHSİL ALIRKEN  YENİ BİR DÜZENLEMEYLE  1959/tarihide  Türk okuları kapatılara yanlız  ek Türkçe   olara 1972lere kadar okutuldu. Sonra  TEKRARDAN  Türkçe okumalar ve  kültür evleri,   okuma evleri, basın ve eğitim  yasaklanmasınla   bu  durum ite kaka1984 yılına kadar    böyle  gitti. sonra  1984/89 yıları  zoraki  baskılar ve zorlamalarlan yanlız okularda Türkçemizin yasaklanması  dile getirilmeyip tamamen  Bulgaristan  Türklerinin YabULGARLAŞTIRILAÇAK VEYA   adları resmen   Bulgar adı alınıp konuşma yasaklanaçak ve  bütün  Türk  elenek ve görenekleri, örf ve adetleri, kutsal inançları    v.s  yasaklanarak  hristiyanlığın   geleneklerine uyulması   emri   bizzat   yayğınlaştırılarak     hiç  utanmadan  Dünya  insanarın gzlerine   baka baka  BüünTürklerin İSİMLERİ DEĞİŞTİRİLDİ VE  ZORAKİ GÖÇE TABİ TUTULDU, SÜRĞÜNLER YAPILDI, TUTUKLAMALAR VE CEZAEVLERİ DOLDURULDU. nEYMİŞ 17 tEMMUZ 1970 YILI ALINAN 549 SAYILI EMİRİN  varlığna karşı gelinmekmiş. İŞTE BÖYE BİR ACI VE SABIRLI GÜNLER geciren Bulgaristan Türkleri  yaşadıkarı bu Zulümlerin nekadar cabuk unuturulduğunu genede anlamak istemeektedirler.  Bulgaristandan 360750 Türk göçmen geldi zoraki olarak, 3725 Türk öğretmeni  göç etti  Yüzbine yakın öğrençi Türkiyeye geldi.
Türkler  Bulgaristanda  5150 yerleşim yerinden  4050 adedini kaplamasınla  çoğunluk Türk ve Müslümanların elindeydi.  Bulgaristanda  2 il ve 240  üzerinde irili ufaklı şehir    olmasınla birlikte 4832 adet köy vardır.  Bu köylerin  ve şehirlerin içinde    Tarihi  tÜRK YAPI MİMARİSİ VE SANAT MİRASIMIZIN İZLERİ  tARİHİ  KÜLTÜREL İZİ OLARAK 575988 ADETMİMARİ ESERİMİZ BULUNMAKTADIR.Bunları bile   Bulgarlar  kesin  kültür   hazinemizi saklayara    açıklık getirmemekedirler.  Bütün bunlar  Balkanolojinin Araştırmaları netiçesinde çıkan   kültü eserlerimizin izleridir.   yANLIZ bULGARİSTANDA   GENEL OLARAK tÜRK VE mÜSLÜMANLARIN   yaşadığı evler,  hanbarlarıi sayvantları , kurulukları   yani  hane olarak/aile/ olarak alındığı bazda 1.575896 adet Türk evi çıkmaktadır.  Bunların 222.875 adedi   HALEN OSMANLININ VARLIĞINI AYNEN KORUMAKTADIR. rESMİ  YAPI KÜLTÜR   MİASIMIZ İSE   2256 ADET ÜZERİNDE  GÖRÜLMEKTEDİR. arihi  Türk konakar   ve yalı evleri genel oarak12536 adedi bulduğu saptanmıştır.  yanlız köşklerin sayısı3725 ade olarak tespit edilmiştir. Yanlız Şumnu şehrinde  20 çeşme ve şadırvan varmış. Bularistandan  YAPTIĞIMIZ ARAŞTIRMA KAYITLARINA GÖRE 1923/89 ylları arasında 962275  Türk göçmen gelmiştir.Buğün Bulgaristanda  Resm olmayan kayıtlara göre  ve Balkanooji araştırmalarınça  Türkler 2,101.037  kişi olmakla -Binlerce  can dirilsede nakledebilsek eçmişimizi. Dağlar söze gelsede anlatabilsek hepsini, Bulgaristan  OLSUN  BALKANLAR İ HEP ACIMASIZDIR. bizleri  hiç af  edermiki.   Türküm  bir kişi kalsamda  sana  bırakamam bu güzel ata  yadiğarlarını. Türkçemiz  dil olarak   milletimizin özüdür Dil Medeniyetimizin   kaymagıdır.
İşte 650 yıllık aNADOLU BAGRINDAN KOPAN AYRILAN bALKAN DEVLETLERİ
1/BULGARİSTAN  7.565.710 KİŞİ 3.675.256 kişi TÜRK VE MÜSLÜMANDIR.
2/Romanya nufusu 21.462.186.
3/Yunanistan nufusu  11.305.118 kişi.
4/Arnavutluk nufusu    3.184.705.
5/Sırbistan ufusu  7.310677. kişi.
6/Hırvatistan nufusu  4.435.753 kişi.
7/Maedonya nufusu  2.155.755. kişi.
8/SarayBosna nufusu  3.844.050 kişi.
9/Kosova  genç cumhuriyeti  nufusu 2. 210112 kişi
Kradağ cumhuriyeti nufusu  2.050.980 işi.
11/Slovenya   nufusu  2.050 980 kişi.
12. Türkiyenufus  75.250.185 kişi. Balkanlardaki Türk kültür  medeniyetinin varlığını araştırmak ve  yaşatak için bu günlere gelinmesinde ürk milli Tarih Kültürümüzün ve Türkçemizin ve Dinimizin bize   emirettiği oku ve  dürüst insan ol   şahdetinden kaynaklanan medeni zenğinliğimize sahip çıkmak hepimizin milli görevi olmalıdır. Bu konuda   Balkan Türk kültür   Mimari  eserlerinden secileçek en güzel  kültür   mimari  eserleri sergisinide  düzenlemek Balkanolojinin  Balkanları tanıtım ve yaşatması   konusunda   bulunan bir tek amacıdır.Mesela  Rodopların  MomcilğradMestanlı mevkindeki Söğütlü deresindeki İKİNÇİ DÜNYA savaşından bu ğüne kalan  ve tamamiylen Türk  eeğinle yapılan Tiren  köprüsü ve karayolu köprüleri halhazırda  Türk ahalisinin veren meyvalarından birini teşkil etmektedir. Yine Staraagora  ilçesinin  Boğomiltsi/ Tekkeköyde/ Türbenin varlığı Eskizagrada Emin Nuredin  zaviyesi ve Eskihisar kaplıçaları ve hanları olan  Türk insanımızın OSMANLIDAN BU ĞÜNE GÖRÜNEN  TARİHİ VAKIFLARIN BİR PENÇERSİ OLUP BİZE  İiSTANBULDAN-.Şehadebaşından ses getirmektedir. Sofyada adıseyfulah cami- Mimarsinan yapısıdır, İhtiman  ve SAMOKOF CAMİLERİ, KÖPRÜ VE ÇEŞMELERİ, sİLİSTRE kURŞUNLU CAMİSİ,  mECİDYE TABYALARI VE KALELERİ,,  Razgrar Maktul İbrahim paşa ve  Şumen  ŞERİF PAŞA, Eskizagra hamzabey camileri hiç çıkarmı hatıralardan ve anılardan  kılınan o beş vakit namazlarımız. Yürüdüğümüz tarihi Köprülerden, KÜSTENDİL İSHAK PAŞA ÖPRÜSÜ İLE KADIN KÖPRÜSÜ,  SMOLENDEKİ SEPETCİK KÖPRÜSÜ,, Ardinodaki şeytan köprüsü, Svilengradın    KOÇAMUSTAFAPAŞA KÖPRÜSU, HARMANLININ ULUDERE KÖPRÜSÜ, FİLİBENİN TAŞKPRÜLERİ, BALANIN   KÖPRÜSÜ  V.S SIRALAMAKLA BİTMEYEN  MİLLİ TARİHİMİZİN MİRASI OLAN   BİNLERCE KÜLTÜR MİMARİ ESERLERİMİZ   AÇABA  TÜRK VE MÜSLÜMAN OLUPTA    ÖLSEK DAHİ SİNEMİZDEN ÇIKIP UNUTULAÇAK HATIRALAR DEĞİLDİR. bUNLAR BİZİM HEP ÖZÜMÜZ OLMUŞTUR VE ÖYLEDE  ÖZÜMÜZ OLARAKTA BİLİNMELİDİR. Bu gün Balkanlarda ve Bulgaristanda en belirğin
 Öelliği  Osmanlının Tarihi  Kültür Mimari  MİRASIMIZIN MEDENİYETİMİZE VERDİĞİ ZENGİNLİĞİNİN OLUŞUMUDUR.İŞTE BALKANOLOJİ  ARAŞTIRMA MERKEZİDE BU  BALKAN  MİMARİ KÜLTÜRLERİNİNPEŞİNDE OLUP TEK TEK  YAPTIĞI ARAŞTIRMALARLAN amacımızın  isteği doğrultsunda duyduğu   alanlada Kültür-- Mimari- SANAT-   Bilim yeteneklerimizin gelişmesini teşvik etmektedir. Balkanooji merkezinde çalışan değerlendirme yeteneği olan  uzman ve eğitimli ve nitelikli   araştırmacı  üyelerimize  kolay ve işlevsel  olması dileğinle  Tüm  Balkanoloji  Çaışanlarını  sevgiyle   kucakayorum.  Bakanoloji başkanı  NİYAZİ   AKILIÇ-İstanbul/Gaziosmanpaşa.
Hürmet ve selamlarımla    fikir ve düşünçelerinizi  yazarak yorum getirebilirsini.  sevgilerimle .  Balkanoloji başkanı  Niyazi Akkılıç- Tel.0535/7910694.  http://www.balkanolojicom.tr/.

Hiç yorum yok: