21 Nisan 2011 Perşembe

BULGARİSTANDA ATATÜRKÜN SUBAY OKULU ARKADAŞLARI

Bir  Bulgaristan Türkü olmamla birlikte  yapmakta olduğum  Bakan  kültür araştırmalarımda 6/8 Araık1901 yılı basılan Sabah gaetesinin sayfalarını inçelerken Balkanoloji Başkanı olmakla birikte  Haber kısmında gazetenin Bulgaristadaki  Türk gençlerinin Subay okulundaki arkadaşlığınla ilğili  haberleri   merakla  inceledim ve okudum. Adı eçen 6/8 Aralık 1901 yılı  döneminde bilinen  Mektebi  Funünu Harbiyeli Piyae zabitleri son sınıf mezunu bulunan  Bulgaristanın  yoğun Türk bölğelerinden  kayıtlı olan Türk gençlerimizin    Subay olarak okuyunça bir okadar  göksüm kabararak gururlandım.
B  nedenlede bu yazıyı  merakla okuyarak  not alıp  Balan araştırmaları  adındaki Balkanoloji siteme aktardım. Diğer meraklı  Türk  gençlerinin de okumasını   istedim.İşe bu dönemde Mezun olan AtaTürkün Bulgaristandaki sevimli Türk  Subay Arkadaşlarının isim listesinin son sınıf Zabit  mezuniyet cedvelini aynen   aktarıyorum.
1/ü. Hasan Zeki efendi  Varna- Bulgaristan
2/Muharem  bey efendi   Varna - Bulgaristan.
3/Nusret Faik  Yenipazar- Şumnu- Bulgaristan.
4/Mustafa    Hamdi   Vidin- Bulgaristan.
5/Yusuf  Harput   Vidin- Bulgaristan.
6/Salih Efendi    Silistre- Bulgaristan
7/Mehmed Riza  efendi  İslimye-  Bulgaristan.
8//Mehmed  Emin efendi   Tırnava- Bulgarisan.
9/Nihat  efendi   Filibe-Plovdif- Bulgaristan.
Filibeli Nihat  efendi İstiklal savaşında Diyarbakırda Cephe Kumutanlığında bulunduğunuda  yine bu haberden okumaktayım.Okuduğum Aratırma kaynagım ise Türk Ansiklopedisi 1881/1903 yıllar 23 TEMMUZ1973 yayınıdır. Bulgaristanın   Rodop daglarnın  sarp  yamaclarından  inen  Filibe  bir yükseklik üzerinden bir şelale gibi dökülen yerde bir  kazan oluşturan derenin yanındaki bir yüksekliğin üzerinde  USTİNA adında bir Türk köyüdür. u köyde yetişen Pehlivanlar gibi birde tam teşkilatlı Türk orta/Ruştiye/ kuları bulunan,bir güzel köydür.   URADA  İNSANLAR  ÇOĞUNLUKLA bAGCILIK,  mEYVACILIK, tÜTÜNCÜLÜK, GİBİ   İŞLERLEN  UĞRAŞI VEREN tÜRKLERİİZ KENDİ ÖZ  
varlıklarıyla  geçinmeye ve kendilerini idame etirmeye çalışmakla birlikte Mekteplerinde ise çok iyi Öğretmenlerede sahiptiler.  Cafer Tayyar Kolordusu  ile Bulgaristana sığınan ve sonraları Akarada  İska  Genel Müdürlüğünde yardımcısı olan çok değerli  Türk aydınımız Muhlis İerde bu köy  orta okulunda   Müdür olarak büyük milli hızmetleri ifa   buyurmuşlardır.
-Yanbul  şehrinde yaşayan ve  emekliye ayrılan Osmanlı Ordusuna   intisabederek Ferikliğe yükselmiş ve o amanki Tuna Ordusunda görev alan ve zamanın padişahı Yanbul civarında  Tavşan tepe, köyünden verilen tarım Cifliğine  çekiliyor.Osmanlı devletinin sn Sadrazamı Tefik Paşa  merhumun babası ve hatırasına daima sayğı ile anıldığı için çok değerli İsmail Hakkı Okdayın  dedesi olan İsmail Hakkı paa
Rus-Türk savaşından az önce ölmesinle O acı günleri görerek  yaşamamıştır. Balkanoloji  araştırmacısı ve başkanı arak  yazarak duyduğum bu alicenap insana burada   yüce  Allahtan   rahmet dilerim. Ruhunada Fatihalarım  şad olsun.Bulgaristanın  Hain boğazı   -Yantra nehrinin  kollarından biri nin geçtiği dar bir vadide olup  kuzey ciheti düz ve oldukça geniş Elena şehri ve  kilifarevo  köylerinin-ehirlerinin içersinden geip bulunduğu bir yayladır. Bizim Tarihlerimize göre Deli Fuat PAŞA TARAFINDAN eLENA ŞEHRİNDE  SIKIŞTIRILAN rUSLAR BURADA MÜTHİŞ BİR BOZĞUNA UĞRAMIŞLAR. bÜYÜK ZARARLARA UĞRADIKLARINDAN ÇOK  ZOR GÖRMÜŞLERDİR. Müşir Fuat paşa uzu süre Elena Kahraanı olarakta tanınmıştır.  Güller vadisi Kızanlık köy ve ovalı bilinen  Şeynova- Şipka köylerinde ve Şipka Balkanında  Sert  kayalıkların   uclarında  bulunan Karal yuvası adı verilen sarp kayalıkların yüksek yerlerinde Rus  ve Bulgar ORDUSU VE   Çetecilerine karşı  çetin   savaş   verenlerden Kahraman  Hüsnü Süleyman paşaya ve askerlerine Tarihimizde ünlü oldukları gibi, bu alicenap Türk Milletinin Komutanına ve bu Balkan dağlarında Şehit olan Erlerine Allahtan rahmet diler, Ruhları şad olsun deriz.  Bu şehitlerimiz in bir çokları  Şeynevo ve Kızanlık  Türk   Mezarlıkllarında    mekkanı cennet  içersinde  yatmaktadırlar. Şehitlerimizin aziz ruhlarına  okuyacağımız duaarımız ve  Fatialarımız üzerlerie olsun deriz. Balkaolji  merezi başkanı olarak   burada yeri gelmişken  hatırlatak istediğim konu Plevne baş KOMUTANI VE KAHRAMANI  VE BÜYÜK komutan Gazi Osman PAŞA-yı anmadan geçemeyiz.  Onun üstün başarılarına ve zenğin savaş teçrübesine hayranlığımızda  ğizlemeyerek büyük Türk Milletine göstermiş olduğu fedakarlıklarından dolayı ve yararları için Kendisine ve  şehit düşen  ordusundaki Askerleri için   Aen kuvetli dualarımızla ve temenilerimizle  Ruhları   şad olsun deriz.  Balkanoloji başkanı Niyazi Akkılıç-istanbul/Gaziosmanpaşa.    hürmet ve selamlarımla  niyaziakkılıc@hotmail.com..  tel-05357910694.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder