13 Ocak 2012 Cuma

Община Казанлък отличава 10-те най-добри спортисти за 2011-та / Kazanlak.Com

Община Казанлък отличава 10-те най-добри спортисти за 2011-та / Kazanlak.Com

Bulgaristan Türklerinden 1984/89 SOYKIRIMINDA ALINAN Haklar

 Son zamanlarda  Bulgaristan Türklerine kaşı işlenen mezalim Devletce uyğulanan soykırımın  üçünçü  aşamasından meydana gelen baskılar  ve katliamlar alınan  hakların  varlığının içyüzü şöyle  sıralanmaktadır.
1/Rus-Türk savaşıından sonra/1877/78/ soykırımına gidilmiş ve yarım  milyon  Türk  Anayurda göç etmek zorunda kalmış. 2000den fazlada Türk okulu kapatılmış.6000 den fazlada  Osmanlı  KÜLTÜR ESERİ VE İslam  Eseri/Cami,,mescit,  Türbe, tekke, hamam,, saray, konak, kervansaay,  mesken-v.s.tahrib edilmiştir.
İkinçi dönemde ise/ Balkan savaşından sonra da Türkler ve Müslüman varlığı yine göçe zorlanmıştır.  Malı ve mülkü  varlığı yamalanaak, okuları, camileri kapatılmış, 4000 den fazla   Osmanlı    Türk islam kültür eseri   tahrib edilerek yıkılmıştır.
Üçünçü aşamada ise/Sosyalizm dönemi 1944 yılından sonra balayan baskı ve zorbalıkların sinsi oyunları
 bu defa     yönrtimde bulunan Totaiter Jivkof iktidar sahibi olmasından sonraBKP  mERKEZ KOMİTESİNİN POLİTBÜROSUNUN VE hÜKÜMETİN   gizli kararlarıyla17. Temmuz1970 tarihli 549 sayılı  emirname  kaarınla  kültür emperyalizmine gidilmiştir. BU KARARLA aSİMİSLASYON VE  ENTERGRASYONtemel tutulmuştur.   Türklerin  Anadolu  Türkleriyle de bagı olmadığının  temel  tutulmuştur.  SO VE BOY BAĞLARINI, İLİŞKİLERİNİ İNKAR EDİLEREK İDELOJİK ÇALIŞMALARA AGIRLIK VERİLMİŞ.. Bu Topraklada bu  Türk topluluğn kaakterini unuturak için çok ani akıla   gelmeyeçek yeni kanunlar düşünülmüştür.  Türklere 1955 yıllarına kadar  Türk halkı/Turski naseleniya/ 1960 ara adar  Türk azınlığı/  Tursko  Malsinstvo/170lere kadar  Türk soylu  bulgar vatandaşları////////////Bılgarski grajdani ot Turski proizhod/1975lere kadar  Türk etnik gurubu/Tursko etniceska gruba/  1980 YLLARINA KADAR  bULGAR ÜRKÜ/  bILGARSKİ URTSİ/ BUNDAN SONRADA  bULGA mÜSLÜMANLARI/   Bıgarski müslümani/ denmiştir.
                  ALINAN HAKLAR
1/1958/59 Ders yılında 2116 Türk okulu/ ilkokul- orta okul-lise  ve 3 adetTürk ensitütüsü ve Ünüversitenin Türkçe türkoloji, Matamatik-ve Tarih bölümleri/ diğer mesle sanat dallarıda  resmen kapatılmıştır.
2/BKP-NİN Politbürosunun 1969 tarihi   BÜTÜNLEŞME/ Proibavştavanr/ Hükümetin de 1970 de gizli eçirle din, dil, milliyet değiştirme kararlarının  alındığı   günler   bendeniz  Türkiye cumhuriyetine göç ettim..
3/Türkçe kitap, neşrine son verilmiş.Bulgaristan Türk şair ve yazarlarının Türkçe yazmalarının yasak kapsamına alınmasıdır. 
4/Sofya da ve 5 vilayette de 10 Türkçe gazete ve derğinin yayınlanmaına ve Türkçe  yazmalara yasak  kapsamına alınmasına gidilmiştir.
5/ Bu dönemde8600den faza Türk Ögretmeni,20 Türk bilim adamı75ten fazla Türk ses sanatkarı açilen görevlerinden alınmıştır.
6/Türk  Marif   oçaklarına ve çalışmalarına son verilmiştir- kapatılmıştır.
7//Evlerde  ve skaklarda  Türkçe konuşmalar,kadınların milli Türk giyimi  Don ve Şavarların  Türkçe Şarkı
ve ürküer söylemleri  yasaklanmıştır.
8/Türk ve  Müslüman  örf ve adetleri,  gelenek ve görenekleri, düğün, bayram, çocukların sünnetti, yasalanmıştır.Yabancı radyo ve televizyon yayınları dinlemek siyasi suç kapsamına alınmıştır.
9/Türk ve müsüman bölğelerine   aNKARA VE  iSTANBUL  radyo ve televizyon  yayınlarına karşı paazitler inşa edilmiştir.
10/BU SOYKIRIM DÖNEMİNDE 850DEN FAZLA CAMİ VE MESÇİT YIKILMIŞ1225YAKIN tÜRK MÜSLÜMAN MEZARLIĞI VE KABRİSTANLIĞI VE ŞEHİTLİKLER TAHRİB EDİLMİŞTİR.
11/bÜTÜN  BU OLAN BİTENLERE KARŞI GELİP DİRENLERİN  BİNLERÇESİ TEMERKÜZ KAMPLARINA ÖZELİKLE  Beleneye-Lovçaya-Sofyaya- Trevnaya-  Vraçaya-  Montanaya v.s. erlere sürülmüşlerdir.
12/Partinin yüksek kademesinde görev alan  Türklre  görevlerinden alınarak  çalışmaarı   durdurulmuş olup yasak getirilmiştir.
13/ Türklerin bulunduğu yörelerde  Fırınlardan ekmek verlmediği istediği kadar   ekmek alamadığı  sınırlandırıldığıda    bilinmekedir.
14/  Totaiter   devlet  Bulgarristanda köy ve şehirlerde yaşayan 2000000 MİLYON Türkün  bulgarlaştırılmasına gidilmiştir. oçak ayı1985 tarihlerinde ise kuzey bulgaristan yöresinde1,200,000 Türkün bulgarlaştırılmasına gidilmiştir topyekün   TÜM BULGARİSTANDA tÜRK VE müslüman   toplunu bilinen 4,500125 kişi  tamamen bulgar kayıtlarına geçerek bulgarlaştırıldığı     bilinmektedir.
15/  SOYKIRIM ESNASINDA  bULGARLAŞTIRMA ESNASINDA  KÜÇÜK BÜYÜK DEMEDEN ÇOLUK ÇOCUK HEP ÖLDÜRÜLMÜŞ OLU BUNLARIN TAHMİNİ SAYISI 6000 ADEDİ BULMAKTADIR.22256 KİŞİDE  SÜRĞÜNLEE   GÖNDERİLMİŞTİR.
16/tÜRKLERİN NEREDEYSE YARIDAN FAZLASIDA DAYAKTAN  SPOPADAN GEÇİRİLMİŞTİR.
17Bulgaristanın  kuzey ve güney kesimlerinde186 cami ve 1400 mezalıktarib edilmiştir.
18/ Soykırım  olaylaında  aalanan, sakatlanan, hastalanan  türklerin hiçbirsi  hastane ve  ollikliniklere   tedavisi için alınmamıştır.
  Böylece  Bulgaristanda1989 zoraki göçlerde Anavatan  Türkiyemize göç  ettirilen  Türk ve  Müslüman sayısı360 bin  işi olarak  sınır dışı edilmiştir.  SINIR DIŞI EDİLENLER  daha çok   Rodopların  - deliormanın  - dobruça- gülvadisi- Tunaoyu, trakya gerlova ve karadeniz boyarından gelen Türk ve müslüman  ahalisidir.   hEPSİNEDE   SEVE SEVE  KUÇAK AÇIARAK   tÜRKİYE CUNMHURİYETİ BAĞRINA BASMIŞ LUP  NLARIN YARALARINI SARMAYA  ELZEM OLMUŞTUR.
BALKANOLOJİ BAŞKANI   NİYAİ AKKILIÇ-İSTANBUL.